ijennyshuvud.blogg.se

Här kan du läsa om tankar och idéer som ploppar upp i mitt huvud och om intressant medicinsk forskning :)

Nyutvecklat rengöringsmedel tar död på livsfarlig bakterie inom vården

Jag är egentligen inget stort fan av bakterier, men något som nyligen intresserade mig är ett nyutvecklat rengöringsmedel mot en svårdödad bakterie, Clostridium difficile. Bakterien är ett problem inom bland annat vården, och leder i värsta fall till tjocktarmsinflammation. Tillståndet kan vara livshotande för vissa utsatta patientgrupper så som äldre som behandlas med antibiotika.

Var tionde patient i Sverige drabbas idag av en vårdrelaterad infektion. Vissa bakterier är svårare att få bort vid rengöring än andra. Somliga bakterier kan nämligen bilda så kallade sporer vilka är anpassade för att överleva i extrema miljöer. Bakterien kopierar då sitt DNA (genomet, bakteriens gener) för att kapsla in och skydda detta. Genomet ligger vilande och mitos (förökning) sker inte i detta stadie. När sporen sedan hamnar i en gynnsam miljö igen kommer den känna av det och utvecklas till en aktiv bakterie och börja föröka sig. Exakt så funkar bakterien Clostridium difficile. 

Clostridium difficile orsakar i Sverige flest vårdrelaterade infektioner med död som följd. Detta problem tog företaget LifeClean nyligen tag i, ett svenskt företag grundat 2013 med sitt huvudkontor i Uddevalla. Tillsammans med forskare på laboratoriemedicinska länskliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro har de utvecklat en produktlinje med ett ytdesinfektionsmedel, vilket de har tagit patent på.

Studierna visar på att det är marknadens första produkt som totalt avdödar Clostridium difficile. Den tar även död på andra bakterier så som ESBL (kan leda till försämrad effekt vid antibiotikabehandling), Norovirus (vinterkräksjukan) med flera.

Andra lösningar man tagit fram med mål att döda sporer har varit hypokloritbaserade. Hypoklorit innehåller den reaktiva jonen kloroxid (ClO-), vilket tar död på bakterien när den trängt in innanför kapseln. Dock har den även negativ påverkan på miljön, och är så pass reaktiv att den korroderar (fräter) ytor som behandlas med den.

LifeClean’s lösning är istället klordioxidbaserad. Klordioxid (ClO2) är ingen jon (ej laddad) och därför inte lika reaktiv som andra klor-syreföreningar så som ClO-. Andra komponenter är okända på grund av företagets patent, men det som lösningen kort och gott gör är att tunna ut och förstöra den tjocka sporväggen. Hålen som bildas i väggen tillåter lösningen att tränga in så att klordioxiden kan ta död på bakterien.

Hygienöverläkare Torbjörn Norén vid Universitetssjukhuset i Örebro är positiv,

”Resultaten är glädjande eftersom vi har ett mycket angeläget behov av sporicidala desinfektionsmedel i dagens sjukvård för att begränsa smittspridningen av vår vanligaste bakteriella tarmsjukdom.”  

CDR_Step1

1. Clostridium difficiles kraftiga sporvägg skyddar bakterien mot tillexempel andra medel för ytdesinfektion 
tillgängliga på marknaden

CDR_Step2

2. Vid kontakt med LifeClean tunnas sporväggarna omedelbart ut och släpper in formulan, vilket påbörjar avdödningen

CDR_Step3

3. Inom loppet av 60 sekunder har bakterien avdödats av LifeCleans klordioxidbaserade gas 

(Bild och bildtext tagen från www.lifeclean.se)

Inom svensk sjukvård har vi strikta hygienrutiner, men som så mycket annat kan de utvecklas och förfinas ännu mer. Det är kul att se att företaget sett problemet med Clostrdium difficile-smitta som så pass stort att de satsat helhjärtat på det. Så länge det finns människor som blir offer för en bristfällighet ska den utvecklas, och att kunna minska antalet patienter med Clostrdium difficile-smitta och till och med rädda liv är fantastiskt! 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: