ijennyshuvud.blogg.se

Här kan du läsa om tankar och idéer som ploppar upp i mitt huvud och om intressant medicinsk forskning :)

Studera hjärnceller i mikroskop

 
 
 
Idag hade vi labb, och vi gjorde egna histologipreparat!
Histologi är läran om biologiska vävnader, d.v.s. att man studerar hur vävnader ser ut för att t.ex. förstå hur det sjuka tillståndet skiljer sig i utseende från det friska. 
Vi håller just nu på med nervsystemen. Därför gjorde vi egna preparat av hjärna för att studera dess celler, i denna laboration infärgad för att detektera en typ av hjärn- och ryggmärgsceller vid namn astrocyter.  
För att kunna studera hela organet användes mushjärna som är såpass liten att den får plats på ett objektsglas (se den vänstra bilden).  
 
Astrocyterna ligger i ett tydligt band som markerats med en pil i den högra bilden. Astrocyter tillhör gruppen gliaceller som är den största gruppen nervceller. Den näst största gruppen är neuroner. 
Astrocyterna har fått sitt namn från dess stjärnlika struktur, en cellkropp med flera utskott. I bilden kan detta ses som mosaikstruktur i det band där astrocyterna är belägna. (Det syns ganska dåligt på denna bilden, syns mycket bättre i mikroskop, speciellt med större inzoomning). 
Astrocyterna har många uppgifter, främst att skapa en så bra miljö för neuronerna som möjligt (jonkoncentrationer, mekanisk påverkan o.s.v.). Den här uppregleringen är mycket viktig eftersom neuronerna är de nervceller som står för mottagandet och överförandet av nervimpulser. 
 
Mycket forskning pågår kring hjärnan och dess cellers förmåga att återuppbyggas i ett led att bota sjukdomar som Alzheimers där neuronerna blir sjuka och dör. Astrocyter har visats ha en läkande roll i just hjärnskador så som de vid Alzheimers, och studier på skillnader i astrocytsaktivitet hos en frisk respektive en Alzheimersjuk person kan ta oss långt i drömmen om att en dag kunna bota Alzheimers. I oktober 2012 publicerade Sahlgrenska Academy ny forskning där man just påvisat skillnader i astrocytaktivitet hos sjuka respektive friska personer. Jag länkar sidan om någon vill läsa mer om studien: http://www.sahlgrenska.gu.se/english/news_and_events/news/News_Detail/-astrocytes-as-a-novel-target-in-alzheimer-s-disease.cid1101973
 
 
 
 
 
 
 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: