ijennyshuvud.blogg.se

Här kan du läsa om tankar och idéer som ploppar upp i mitt huvud och om intressant medicinsk forskning :)

Lätt att sätta ett = mellan kalorier och näring

Jag har märkt att alla dieter som vi dagligen bombas med i olika forum har fått oss att få en aningen skev syn på det vi stoppar i oss och vad det gör med kroppen. 
Folk lägger stor vikt vid kalorier, d.v.s. enheten för energi som den föda vi stoppar i oss har. Mitt i denna kalorihets, och att dra ner på energiintaget glömmer vi lätt att det viktigaste att lägga fokus på faktiskt är vad det innehåller näringsmässigt. Vi får inte dra ner på vitamin- och mineralintaget bara för att kaloriintaget ska minskas. 
Detta är självklart en balansgång. Men det viktiga i detta är att tänka att t.ex. raffinerat socker är kolhydrater som blivit avskalade all typ av viktiga näringsämnen. 
Vi vet mycket väl att t.ex. frukt är nyttigare än vitt raffinerat socker. Med "nyttigare" menar vi mer innehållsrikt på viktiga näringsämnen och inte skillnaden i kaloriintag. Just därför ska man komma ihåg att föda som endast har högt kaloriinnehåll ger kroppen extra energi, och inget annat. Det handlar om att input ska vara lika med output samtidigt som alla essentiella (nödvändiga) näringsämnen intas, och det varierar självklart beroende på hur man lever, hur mycket energi man gör sig av med. 
Är man en aktiv person ökar kroppens krav på både energi (kalorier) och viktiga näringsämnen (vitaminer och mineraler) för att kroppen ska funka som den ska och att man i sin träning ska kunna utvecklas och se resultat. 
Att äta nyttigt som idrottsman handlar alltså om att få i sig energirik kost med hög andel proteiner, rätt sorts fetter, vitaminer och mineraler. 
 
Hoppas att detta gett lite perspektiv på alla de budskap och riktlinjer dieterna var dag ger oss. Det handlar om sunt förnuft, om att hitta en balans mellan mat och träning, och att komma ihåg att unna sig endast handlar om ökat energiintag vilket man emellanåt självklart ska få göra så länge man kommer ihåg att det ökade energiintaget fattigt på viktiga näringsämnen inte får ersätta mat som är rik på viktiga näringsämnen.
Jag delar med mig av ett recept på alternativ till chokladbollar som passar efter träning. De innehåller jordnötssmör som är ett mycket energirikt smör med hög halt proteiner och nyttiga fetter. De är även sötade med honung. Honung är per gram mer energirikt än raffinerat socker, men innehåller viktiga näringsämnen så som niacin (t.ex. viktig för huden), riboflavin (är t.ex. delaktig i produktion av viktiga hormon) och thiamin (viktig vid produktion av neurotransmittorsubstanserna GABA och Acetylkolin som fungerar som kommunikation mellan nervceller).
Översättning:
2,5 dl havregryn
1,25 dl mörka chokladbitar
1,25 dl jordnötssmör
1,25 dl krossade linfrön
0,75-1 dl honung
1 tsk vaniljsocker
 
 
 
 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: