ijennyshuvud.blogg.se

Här kan du läsa om tankar och idéer som ploppar upp i mitt huvud och om intressant medicinsk forskning :)

Glöm inte fesken! Eat balanced, stay balanced

Hej på er! 
 
Ett litet inlägg om att ni inte får glömma att äta fet fisk. 
Det är så lätt hänt att man glömmer just fisken av någon märklig anledning, 
och det är så dumt för den gör så mycket bra i kroppen. Och sen så är det ju så gott också, lax, makrill, sill.. (göteborgarn har talat:P)
I fet fisk finns mycket Omega-3-fetter. Man hör mycket om dem i t.ex. media. Hälsokostaffärer gör reklam om fiskolje-kapslar, hälsotidningar uppmanar om att äta rätt fett osv. Men hur ska man kunna lita på allt när man inte vet vad som är sanning, och vad som skrivs med enbart syftet att sälja. Därför har jag samlat lite fakta om varför Omega-3 är så bra. Och genom att komma ihåg att ha några fler fiskdagar i veckan krävs inga dyra kapslar från apotek och hälsokostaffärer för att få i sig en lagom mängd Omega-3-fett. 
 
Omega-3...
 
1. ...sänker mängden triglycerider (den form fett är i som vi lagrar i kroppen, underhudsfett). Detta leder till minskad risk för blodpropp, och därför minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. 
 
2. ...verkar hämmande på blodplättar- de vita blodkroppar som vanligtvis läker sår genom att bilda en plugg, men som vid för hög aktivitet kan leda till bildandet av pluggar på ställen i kroppen som inte är skadade, och där med leda till blodpropp. 
 
3. ...stabiliserar jonkanaler. Omega-3-fettsyrorna gör högaktiva jonkanaler mindre känsliga. I hjärtat finns mycket känsliga jonkanaler vilka leder till bildandet av hjärtslag. Om kanalerna dock är för känsliga och aktiva kan det leda till oregelbunden hjärtrytm = hjärtarytmi. Därför vill vi att de ska ligga på en lagom aktiv nivå, vilket Omega-3 hjälper till med. 
 
4. ...stabiliserar även nervcellens jonkanaler, vilka står för fortledning av nervimpulsen. Flera teorier säger att stabila jonkanaler i nervceller leder till minskad depression och hyperaktivitet. 
 
5. ...fungerar antiinflammatoriskt. Omega-3-fettsyrorna bryts i kroppen ned till något som kallas EPA (eicosapentaen-syra). Denna syra ombildas (via ett så kallat enzym, COX) till Eicosanoider av serie 3-typ. Det kan t.ex. vara TXA3 (Tromboxan A3) eller PGE3 (Prostaglandin E3). Dessa är aktiva anti-inflammatoriska ämnen (och även anti-trombotiska = hämmar proppbildning).
 
Så, jag hoppas att det här ska få er att komma ihåg firren nästa gång ni handlar :) Och kom ihåg att tänka hållbart och köpa fisk med någon av nedan märkning:
 
 Ta hand om er, och må väl!
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: